czwartek, 1 maja 2008

Szkockie ciasto milionerów

Niezwykle bogate w dodatki - jak na szkocką oszczędność. Stąd i nazwa - ciasto milionerów. Do dzieła:

Ciasto:
400 g mąki
200 g masła (masła, nie margaryny!!)
100 g cukru, najlepiej brązowego

Toffi:
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego

Polewa:
100 g czarnej czekolady (moim zdaniem najlepsza taka 90% kakao)
100 ml śmietany 30%

1. Puszkę mleka zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 1,5 - 2 h. Ostudź. Otwórz.

2. Zagnieć szybko mąkę, cukier i masło. Rozgnieć na placek na foremce (używam okrągłej tortownicy teflonowanej, nie wymaga smarowania tłuszczem przed pieczeniem). Piecz około 20 minut w temp. 200C.

3. Wyjmij ciasto z piekarnika. Obsmaruj toffi.

4. Na małym ogniu w rondelku roztop czekoladę ze śmietaną. Gdy masa będzie płynna - polej po wierzchu toffi.

5. Odstaw całość do zastygnięcia.

6. Ciasto gotowe.

Brak komentarzy: